Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Jose_Prudencio_Padilla Jeffrey_Amherst,_1er_baron_de_Amherst Kaiserliche_Marine José_Maria_Yermo_Parres Jesus_Silva_Porto José_Fernando_Salazar Königslutter Kartasuro Lenrie_Peters Isla_Chaffers Jornadas_de_mayo_de_1937 Jordi_Mollà Jazz_From_Hell Jardín_Botánico_de_Omaha Kyoiku_kanji Laroque_des_Albères La_hora_poderosa_de_Jimmy_y_Timmy_2:_¡Cuando_los_genios_chocan! Jardin_Botanico_Martín_Cardenas K.C.Kuan Joaquin_Maria_Belda_Ibañez Juan_Lopez_Hita Latent_Dirichlet_Allocation Junta_de_valladolid John_McInerney Lilioideas Iruelos_(Salamanca) Le_Mesnil_sous_Jumieges La_Vajol Jacques_Lusseyran L'Horta_Oest_/_La_Huerta_Oeste Instituto_Panamericano_de_Geografía_e_Historia Juana_Maria_Pueyrredón Left_behind_(novelas) Kancho Leo_Fleischmann Isabel_de_Borbon_y_Borbon_(1851_1931) Liberadoras Julia_Costa Konstantinos_Demertzis Lairelossë Karoly_Rezsö_Soo_von_Bere Ley_de_la_Selva_en_el_Perú Ireneo_Portela La_visión_tras_el_sermón Isla_Saint-Lanne_Gramont La_India KD Larry_T._Shaw Lebrel_escoces Invoice_Inc IntraWorlds John_de_andrea Lem. Kamen_Rider_x_Kamen_Rider_Double_&_Decade:_Movie_War_2010 Karjan

html map