Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Museo_canadiense_de_fotografia_contemporánea Novoserguiyévskaya Nendoroid Museo_imperial Ojiva_de_barra_continua Nebulosa_de_reflexion Nickel_Bronze Platero_Y_Tu Oberlin_College Nagareyama_(Chiba) Oat_cake Paules Panoja Nicolas_Cotugno Ojete Oops!..._I_did_it_again_(álbum) Omar_Sampedro_Bernardo Pedro_Armengol Notiomystis_cincta Neuilly-le-Brignon P.F.C._Yantra O_Carballiño_Carballino Pedro_Fernandez_de_Cordoba Portuaria Percina_maculata Músculo_grácil Palombia Paisaje_arqueológico_de_las_primeras_plantaciones_de_café_de_Cuba Nedoceratops Planta_vivaz Portgas_D._Ace Nelly_Prono Neomammillaria_gaumeri Necrópolis_de_Kerkoune Nepenthaceae PBZ_Zagreb_Indoors_2011 Notulae_Systematicae._Herbier_du_Museum_de_Paris Odontoceti Oomiceto Pamela_Anderson Oreja_de_liebre_estrecha París_Roubaix_2001 Nokia_7710 Poder_politico Pica_del_Jierru_II Panhalé Obovaria_retusa Niall_Matter Novela_de_caballería Pan_de_Azúcar_puesto_de_punta_de_Hildesheim Ofensiva_Brusílov Pedro_Castera_Cortes Pi,_Fe_en_el_Caos Mustelus_mento Pe_3_bis

html map