Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Lewis_A._Swift Kenneth_Maxwell Lethrinops_macrophthalmus La_Época Latorre_(La_Fueva) José_Castro_Aragón La_Rivière_Enverse Jose_Quinónez_Gonzales Interestatal_H-2 Lautenbachzell Kalampaka Kula_(Hawái) Josep_Anselm_Clavé Kullunā_li_l_watan_li-l-ula_li-l-`alam Landaville Laparoscopia La_Celle_sur-Nievre Linea_2_(MetroValencia) Limitate Laboratory_News Ley_de_bases Jaguarzo_merino Legio_IV_Martia Judit_decapitando_a_Holofernes_(Gentileschi,_Florencia) Kirílovka Isla_Sinmi Kids_Choice_Awards_Colombia Javier_Castaneda_Pomposo José_Mariano_Hernandez Juan_Marichal_Sanchez Justin_(Texas) Joram_de_Israel Instituto_de_Ingenieria_del_Conocimiento José_María_González_de_Mendoza_y_Rodríguez Intensidad_de_corriente_electrica Lazo_(accesorio_del_gaucho) Laguna_de_Taravilla La_clemenza_di_Tito_(Leo) Jan_Václav_Hugo_Vořišek Larecaja_(provincia) Jûdô La_Polaca José_Montoya_Angel Leonidas_I_de_Esparta Jose_Antonio_Yanez Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Oporto L_A_V._Madrid-Zaragoza-Barcelona-Frontera_Francesa Linea_C_3a_(Cercanias_Madrid) Jack_(Yandrak) Kirobo La_Vecilla_(Leon) Intercreatividad La_maleta_mexicana Kaleidoscope_(album_de_Kelis) Julio_Gomez_Canete_"Relampaguito"

html map