Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Lazy_Rich LIZARTE Itagui_(estacion) Letra_devanagarī Lamoignon-Malesherbes Isla_Churna Kim_Yushin José_Egea_Gómez Kōdō_Sawaki Lepidobotryaceae Kama-sutra Jakub_blaszczykowski La_Haye_du_Theil La_Côte_en_Couzan Lamprichthys_tanganicanus Lista_de_ciudades_de_Canadá Kongo_Yasha_Myo_ô Joseph_Henri_Francois_Neumann Isla_Gable Kökturks La_Garde_Adhemar Leyenda_de_Cardeña Larreule Juan_Armet_"Kinke" Instituto_Nacional_de_Evaluación_Educativa Invasiones_barbaras_de_la_Peninsula_Ibérica La_Florida_(Espana) Le_Mesnil-Opac La_Cruz_(libro) Leon_Czolgosz Jaime_Lavados Juegos_Olímpicos_de_1916 Julián_Echavarrí_Elorza Jilóng_Shì José_Antonio_Moral_Santín John_Gort Jorge_Uscatescu Lilo-an_(Cebú) LAFCA Liga_Chascomunense_de_fútbol Laurel_Thomas Jardín_Botanico_de_Pamplemousses Isla_Chizumulu Juegos_Panamericanos Leavenworthia Lee_Konitz Juan_Sebastian_Cabal Juan_Chaverra Javier_Parrado KK_(Servicio_del_metro_de_Nueva_York) Isaiah_Thomas Lenguas_japonicas Juan_Andrés_Gómez Leixoes Johnny_Alfredo_Jones_Luciano

html map