Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Epistolas_a_los_corintios Finlandia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2010 Enku FederatedX Estadio_Raúl_Goyenola Enric_sagnier_i_villavecchia Francisco_Vicente_Aguilera Felipe_III_de_Valois Eva_Caselli Estudiante_con_Honores Floresta_(Italia) Elosúa_Leon Epiphyllum_anguliger_var_pillocarpa Elvaston_(Illinois) Elecciones_al_Ayuntamiento_de_Valencia_de_2011 Estación_de_Passy Esquerda_Unida_-_Izquierda_Unida Emilia_Aldoma_Sans Edward_Lay Filipinos_de_descendencia_española Felipe_Sánchez_Román_y_Gallifa Federacion_de_las_Antillas_Británicas Etxabarri Elecciones_generales_de_Italia_de_1968 Estacion_Peru Federico_I_de_Atenas Elecciones_al_Parlamento_de_Andalucía_(1986) Excoecaria_laurocerasus Ellie_Simm Estación_Trinidad_(Metro_de_Santiago) Footwork_FA13 Estadio_Carlos_Belmonte Eros_(película) Elemento_irreducible Ensayo_de_proteínas_de_Lowry Fobetor Estacion_de_Pernety Enma_Cerrate F._D._Maurice El_demonio_y_la_señorita_Prym Filicopsida_sensu_Engler Estrella_de_Barnard Episodios_de_Dr._Slump_2 Elecciones_europeas_de_2004_(Finlandia) Feneyrols Estació_de_Sant_Celoni FC_Lokomotiv_Liski Emilia_Herrera Facultad_de_Ciencias_Fisicas_y_Matemáticas_de_la_Universidad_de_Chile Facultad_Tecnológica_de_Universidad_de_Santiago_de_Chile El_Show_de_los_Suenos_(México) Estación_Maquinchao Estacion_de_La_Farga_de_Bebié FAT16 Explotacion_pesquera

html map