Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Heinrich_Lehmann-Willenbrock Avenida_Blanco_Galindo Module_(patrón_de_diseño) Montia_rivularis Ano_121_adC Arnaldo_Sialle Anata Gustav_Ludwig_Hertz Azaka_y_kamidake_(tenchi_muyo!) Guerras_calchaquies Gyūdon Historia_de_los_Cómics Asperula_ciliaris Guayaneco Hispoleptis_diluta Idioma_Maguindanaón Huaxiapterus Aruba Grupo_Gestair Hospital_General_de_Agudos_José_Maria_Ramos_Mejia Argiotoxin Andrés_Kim_Taegon Houses_of_Parliament Hankou_Seimeibun Hecto IIa_República André_Courrèges Asphodelus_tenuifolius_var_micranthus Miraflores_-_Perú Historia_de_la_radioafición Aromatoleum_aromaticum Mundial_2014 Guilhem_de_Anelier Anticuerpos_anticentromeros Monterey_Park_(California) Antonio_Hernandez-Mancha Hans_Hartung Husseren-les-Chateaux Arce_de_Amur Montreal_1976 I_R_A_(banda) Arteria_temporalis_profunda_posterior Hermandad_de_Nueva_Esperanza_(Málaga) Gézier_et-Fontenelay Asfa Andrin Anna_Piaggi Mujer_Hulk Haageocereus_weberbaueri Ano_245_adC Horacio_Massaccesi Asociación_Nacional_de_Estudiantes_de_Ingenieria_e_Ingenierías_Tecnicas_en_Informática Mont_Orohena Arescus_zonatus Award_of_Garden_Merit

html map