Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Fructofuranosa Ustinov Reserva_Natural_y_Cultural_Cerro_Colorado Retrato_de_April Gastronomía_de_Nicaragua Glenn_Stromberg Fuentes_terciarias Uva_syrah Gary_Frank Reina_Maria_Luisa_(1791) Rishabha_(sabio_hinduista) Triple_Trouble Trilema_de_lewis Franz_Pavlovich_de_Volan Unipartidista Riesgos_ambientales Inaki_de_Juana_Chaos Rogue_River_(Oregon) Gesto_por_la_Paz_de_Euskal_Herria Municipio_de_Arcada_(condado_de_Gratiot,_Míchigan) In_rainbows Troy_(Montana) Ignaz_von_Seyfried Tripteranthus Tsentralni_(Primorsko-Ajtarsk,_Krasnodar) Municipio_de_New_England_(Dakota_del_Norte) Municipio_de_West_Traverse_(condado_de_Emmet,_Míchigan) Rosa_Wernicke_de_Vanzo Trichodium_arenicola Indignados Tõnno_Lepmets Gobernacion_del_Paraguay Roastbeef Unguraş Ill_niño Iglesia_de_Santa_María_de_Sarroqueta SK-105_Kurassier Rockwood Ricardo_Ravelo_Galó Game_Developer Roddy_Woomble Tritantecmes Ingenieria_Química VANET Glen_Ferris_(Virginia_Occidental) Riesgos_climaticos_en_Europa Galavision_(Mexico) Uroplata_approximata U._C._P._S. Rio_Manduvirá Rodrigo_Schütz_Rodrigues Reptal Unión_Democratica_Ceutí Rosemont_(Illinois) Turaco_cariblanco

html map