Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Richard_Gardner Tuxtla_Gutierrez_Chiapa_de_Corzo Universidad_de_París_II Tyrannochthonius_aladdinensis Municipio_Rural Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_Montserrat Freeburg_(Misuri) Represa_de_salto_caxias Idris_II_ben_Ali Rio_dos_Indios Rutaca Robert_Bourne Municipio_Panamericano_(Táchira) Gato_negro,_dragón_rojo Rumbos_malditos GNU_Pascal Félix_Paredes Rompe-caldera Führerbunker Ribadelago_Nuevo_(Zamora) Tártaro_de_Crimea Indigena_(ecologia) Municipio_de_Kimball Galería_de_arte_courtauld Tráfico_aereo Franklintown_(Pensilvania) Un_dos_tres,_al_escondite_ingles Union_Libre Municipio_de_Newton_(condado_de_Mackinac,_Míchigan) Geniostemon Universidad_Nacional_Agraria_La_Molina Ría_de_Coruna Municipio_de_Portage_(condado_de_Mackinac,_Michigan) Il_76 Triglochin_concinna Gisay_la-Coudre Uto_azteca Gliese_286 Iggy_Arbuckle Reverendas_Madres Municipio_Pedro_Camejo_(Apure,_Venezuela) Germéfontaine Trepada General_Motors_Company Robortello Rio_mosela Revolucion_Azul Glenwood_(Nuevo_Mexico) Una_noche_en_el_Monte_Calvo Gaviota_cana In_the_wake_of_poseidon Ghisolfi U_D_C. General_Cepeda Rio_Wisconsin

html map