Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Brisa_-_Auto-estradas_de_Portugal CYNL Campilotropo Cervus_timorensis Barra_de_mordaza Centenario_de_la_Independencia_de_Chile Berlin-Hohenschönhausen_Memorial Barkeria_scandens Cavp Boccioni Basilepta_tricarinata Bloch_161_Languedoc Berna_Gonzalez Castillo_de_Bicorp Chaos_Theory Baby_Doll Centro_Andaluz_de_Innovación_y_Tecnologías_de_la_Información_y_las_Comunicaciones Castroañe Centralny_Stadion Bute Celta_(servicio_ferroviario) Cecil_Rhodes Bricoman Banderas_del_caribe Balmesianismo Año_1362 Borneola_hijau Boisbreteau Cereus_coryne Canton_de_Saint-Maixent-l'École-1 Burdel_ratero Bosque_de_chet Belladonna_pallida Base_Aerea_El_Pato Bogue_(Carolina_del_Norte) Blue_Mounds Balián_de_ibelín_señor_de_beirut Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Artística_de_2000 Budas_de_Bamiyán Cerler Challenger_de_Astaná Campanilla-melon Bifrenaria_leucorhoda Benigno_Aquino Bryconamericus_orinocoense Bidessodes Beta_Telescopii Boronia_anemonifolia Batalla_de_Aguas_Sextias Beatriz_Zavala Catódico Banamex Barcelona_Dragons Biserrula_pelecinus_var._vasilevii Batalla_de_Udarnik

html map