Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Anathallis_racemiflora Mimalonidos Hermandad_de_"La_Soledad_de_San_Lorenzo"_(Sevilla) Herta_Müller Honshû Momento_de_area_(desambiguacion) Monassut_Audiracq Muerte_mística Motorola_68030 Monasterio_de_Manasija Arte_del_Sureste_asiático Heinrich_Tessenow Moqueta_(objeto) Hepatica_dorada Hinojosa_del_Duque IIASA Anticoncepción_de_emergencia Harpalodiodes Harleya Arauzo_de_Torre Anastasia_Griffith Historia_de_la_Unión_Cívica_Radical:_1955-1972 Argentina_2002 Horacio_Morixe Hospital_Fiorito Ideal_primo Ayllon_(Segovia) Argyranthemum_callichrysum Hajdúboszörmény Atentados Apertura_de_Japón Antonio_Barrientos_Gonzalez Aplochiton_taeniatus Athemellus_rhagonychiformis Astorga_(León) Minneapolis-St._Paul,_Minnesota Armenia_(Antioquia) Argo_(mitología) Minas_antipersonas Arco_(geometría) Anthistiria_depauperata Annona_(desambiguación) Atomyria_sarafschanica André_Kaminski Artemisia_nova Mouni_Sadhu Avenida_Salvador_María_del_Carril Hearts_of_Iron_II Haibei_Tibetana Monte_de_Peñacastillo Astrorhizidae Antonia_Tarragó Henri_Stehlé Huelga_de_Pinos_Altos Avenida_prestes_maia

html map