Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Masque_de_chaux Matteo_Marsaglia Presa_y_pantano_del_Vicario Primera_Division_de_Chile_1964 Miembros_del_Opus_Dei:_Solicitud_y_admisión Makemake Ptychadena_broadleyi Primera_división_del_Fútbol_uruguayo Mediador Manuel_de_la_Peña_y_Peña Miguel_Angel_Celdrán_Matute R_R_Mill Grado_Réaumur Lucidez Lorena_Miranda Manobia_trifoveata Michèle_Mouton Microhistoria Malacochaete_sanguinolenta Raoul_Combes Psilanthus MTAA Milan_(New_Mexico) Manning_(Carolina_del_Sur) Mancomunidad_Rio_Arandilla Gobierno_de_Norte_de_Santander Maria_de_Guisa Gonzálo_Yánez_de_Mendoza Lorenzo's_oil Mesembryanthemum_aurantiacum Maria_Guleghina Metodologia_arqueologica Mariló_(revista) Lormont Manuel_Iturralde Marcus_Burghardt Primera_Division_de_España_1935/36 María_Victoria_Fernández-Espana Los_catadores_de_vinagre Magdalena_(Jalisco) Louiseville Longuenesse Matrimonio_entre_personas_del_mismo_sexo_en_california Luis_Jiménez_(futbolista_chileno) Magallanes_(Cavite) Michael_Garmash Puebla_de_Almenara Línea_16_(EMT_Valencia) Menu_de_aerolínea Marques_de_La_Pesadilla Mauro_Amato Primaria_demócrata_de_Connecticut,_2008 Gomero_(estacion) Matías_Sánchez_Sorondo Region_Turística_de_Kumgangsan

html map