Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ateneo_Español_de_México Horia_Tecău Hyper_Hyper Guillaume-Chretien_de_Lamoignon_de_Malesherbes Arquitectura_mudéjar_en_Aragón Antuco_(centro_de_esqui) Análisis_de_circuitos_resistivos Augusto_Pinochet_Hiriart Ministerio_de_Trabajo_y_Previsión_Social_de_Chile Augusto_I_de_sajonia Aria_da_capo Hoz_(geomorfologia) Modo_deprecativo Mohammed_Yousef_Kargar Homigas_subiendo_el_árbol Mizérieux Armada_australiana Hierba_del_gargajoso Mimetes_cucullatus Aristide_Zogbo Monarquías_helenísticas HTC-Highroad Angel_Illarramendi Hospital_Nacional_de_Niños Apophis_(asteroide) Heat_Shield_Rock Mons_en_Pevele Higo_seco Guilderland_(Nueva_York) Andres_Pelaez Hernán_Cortés_(Spontini) Autocañon Astérix_el_Galo_-_La_gran_zanja Apalone_mutica Millonarios_FC Hypoptopoma_guianense Gynotroches_membranifolia Hénon Halfdan_Hvitbeinn Monogénesis_y_poligénesis_lingüística Hammer_Productions Aster_atticus Hierba_de_la_próstata Mr_Mcmahon Archivos_de_Arte_Estadounidense Antiautoritarismo Misil_K_5 Heroes_de_David Astragalus_babatagii Asarca_speciosa Avrainville Argumento_cosmológico Auntz-prraka Historia_de_la_comarca_de_Alhama Monica_Zeballos

html map