Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Las_aventuras_de_tom_bombadil_y_otros_poemas_de_el_libro_rojo Jose_Allende LAV_Turin_Milán Lisa_Rinzler Lista_de_grupos_dentro_del_movimiento_de_los_Santos_de_los_Ultimos_Dias Jairo_Araújo Kiryat_Bialik Jana_Oso Ley_de_gases_ideales L_A.V_Venta_de_Baños-León-Gijón Kärcher Iris-T Junio_de_2008 Liga_Regional_de_fútbol_Dr._Adrián_Beccar_Varela Katerina_Neumannova Judith_Tuvim Liu_Xin_(cráter) Linea_Hanazono Ján_Zlocha Javier_Urbina_El_Señor_de_las_Burbujas Jambudvipa Las_Palmeras Lenguas_bororo La_Bastide_(Pirineos_Orientales) Juan_Gabriel_Valdes_Soublette La_Union_(El_Salvador) Julius_Hermann_Schultes KK_Neptunas La_Perra_Que_los_Parió Jose_Rodriguez_Aldea Leopoldo_Ballesteros Juegos_Olímpicos_de_1904 LAN_Ecuador Junior_Cesar_Eduardo_Machado Juan_Luis_Bunuel Kunai_kyō LU22_Radio_Tandil Intuitivismo Lancara_de_Luna Kaoru_Tada La_Lunada José_Miguel_Monzón_Navarro Kiril_Lazarov Jardín_zoológico_de_Belo_Horizonte Jose_Maria_Setien_Alberro Jaime_Espinal La_America_(Medellín) Jose_Maria_Román_Guerrero Issoudun_Letrieix Jardin_Botanico_de_San_Pablo Jutsu Jiménez_Oreamuno Linea_326_(Interurbanos_Madrid) José_Antonio_Martínez Lestanville

html map