Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Gottfried_Wilhelm_Johannes_Mildbraed Pygopleurus_koniae Puente_Nacional Los_Simuladores_(desambiguacion) Maggie_y_la_bestia_feroz Ranaghat Louis_Vuitton_Moet_Hennessy Manuel_Iglesias_Corral Gossypium_nervosum Premio_Henri_Poincaré Grado_en_Maestro_en_Educacion_Primaria Lucian_Blaga Lophostoma_silvicolum Medios_de_Comunicación_de_Peñalolen Menchu_Gutiérrez Reflejar Meteosat_(grupo) Maria_Duval Provincia_de_Bio-Bio Red_de_Television_de_la_Universidad_de_Chile Prolacertiformes Miller_David_Castillo_Quiñónez Malcom_Mac_Bride Menos_que_un_heroe Raúl_Iturriaga_Neumann Luis_Mariñas Pueblo_espanol_según_la_Constitucion Publicación_valida Quebradas Gravity_Corp Madhusudana_Gupta_(médico) R_I_O. Rafael_Isea Marigne_Laille Regiones_Bioclimáticas Mayacol Pressbaum Mauleón Luis_García_Ochoa_Ibáñez Principio_de_Induccion_Matemática Luz_de_posición Lésignac-Durand RIO-SUL_Linhas_Aéreas Manolo_Tavárez_Justo Lobivia_napina Prunus_(subgénero) Mildred_Pierce Gonzalez_Tomás Luz_drama,_accion_! Prototipos_de_Alfa_Romeo Region_económica_de_Siberia_del_Este Raraka Protoss Miguel_Mijáilovich_Románov Pícara_(cómic)

html map