Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Antonio_Ramírez_González Grigori_Perelman Misiones_catolicas_de_la_Florida_espanola Astyanax_elachylepis Historia_del_Peru_Epoca_Inca_o_Era_del_Tahuantinsuyo Historia_de_la_República_de_Nagorno-Karabaj_(1915-1923) Antígono_II_Dosón Athyreus_tweedianus Mr._Bennet_(Heroes) Gundemaro Hermandad_de_Nuestro_Santísimo_Padre_Jesús_Caido Aruṇadeva Hoops Aphis Hiptage Gucamatz Angeología Horia_hottentota Hermandad_de_la_Oración_del_Huerto_(Moguer) Miriam_Alejandra_Bianchi Hábitos Hermandad_de_Nuestro_Padre_Jesus_de_la_Caida_y_Maria_Santisima_de_la_Amargura_de_Úbeda_(Jaén) Montoussin Hypochondrium Asociacion_Sindical_de_Pilotos_de_Lineas_Aereas Monvillea Molino_de_la_Union Antoni_Sesé Grčak Henri-Adolphe-Auguste_Deglane Andrés_Donoso_Larraín Apalus_capensis Henri_Ey Honto_ni_atta_kowai_hanashi_Jushiryo Historia_del_Real_Club_Deportivo_de_La_Coruna._2005_a_2010._La_Tercera_Leccion. Andromeda_canadensis Análisis_numérico Avelino_Riopedre Hell_Breaks_Loose Antonio_Maria_Marín_Lara Misael_Browarnik Hysterionica Hericourt-sur-Thérain Hasta_donde_los_pies_me_lleven Monasterio_de_la_Sagrada_Familia_(Nueva_York) Andrea_Sunder-Plassmann Heliopolis_(Sevilla) Hypocistis_rubra Astragalus_streptopus Hyrum_(Utah) Hermanos_livonios_de_la_espada Gustavo_Riojas_Santana Anzoategui_(Tolima) Happy_punk Anatolio_de_Laodicea

html map