Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nombre_de_reinado_de_Papas Pequeño_Pais Plumas_genéricas_de_contorno Nicolás_Diez Nika_Gilauri Pedro_Alvarez_de_Toledo_y_Leiva_primer_marqués_de_Mancera Pedioecetes_phasianellus Pelayo_Perez_Correa Paul_auster Museo_de_Arte Parque_Nacional_de_Gunung_Leuser Nhopkg-fe Pedieos Nicolás_Arbiza Pias_(Moncao) Pedro_Jose_Chavez_de_la_Rosa Piñeira,_Baralla Pierre_Gaxotte Partido_judicial_de_Ripoll Posibles_futuros_Cuentos_de_ciencia_ficcion Paco_Ignacio_Taibo_I Myopterus_daubentonii Organizacion_territorial_de_Macedonia Pavlik_Morozov Pierre_Paul_Francois_Camille_Savorgnan_de_Brazza Plaza_Altabrisa Pedro_Curto OWSLA Physoleucas Oliverio_van_Noort Peleas_de_arriba Myrmotherula_ornata Nanorana_ventripunctata Paseo_Colon_(Puerto_La_Cruz) Nogal_de_las_Huertas_(Palencia) Núcleos One_direction Plaza_de_la_Unión Museo_Nacional_de_Kabul Mystère_20 Pleoticus_muelleri Parque_Natural_de_Sorteny Niños_incómodos_exigen_a_candidatos Parroquia_Palanda_(Zamora_Chinchipe) Perymenium Mutesa_ii_de_buganda Olagüe_(Navarra) Paso_Jáiber Pinus_prokoraiensis Pomoy Parāśará Oncodostigma_hainanense Museo_Rosenbach Míkis_Theodorákis Máquinas_para_movimiento_de_tierra

html map