Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Efectos_del_Huracan_Isabel_en_Delaware Fasolada Fort_Payne_(Alabama) Estadio_Omnilife Eurobasket_Masculino_2013 Elecciones_autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_2003_(26_de_octubre) Estacion_de_Rectorado Federacion_Internacional_de_Tiro_Deportivo Flordell_Hills_(Misuri) El_Diario_del_Vampiro_(serie_de_television) Ejercito_Republicano El_anillo_de_los_nibelungos Fernando_J_Corbato Football_Club_Féminin_de_Juvisy Flèche_d’Emeraude Estacion_de_Maille Fairtrade_Labelling_Organizations_International Enfermedades Etiqueta_inteligente Ferrimagnetismo Exsula Fitzgeralds_Casino_Hotel_Las_Vegas Francisco_Pérez_Mateo Ernesto_Bessone Estudio_trascendental_nº_5 El_capitán_Sorrell Francisco_Lanzagorta_Inchaurregui Fibrinogeno El_renidero Francisco_Lopez_de_Zúniga_y_Meneses El_Popular Elecciones_autonomicas_del_País_Vasco_de_2005 Fahy_les-Autrey Eduardo_Estévez Fabrica_(Texas) Ericoides_herbaceum Elecciones_generales_del_Reino_Unido_de_1886 Elecciones_generales_de_Honduras_de_1981 El_balcon_de_andalucia_(isla_magica) El_Guarco_(cacique) Emilio_Mesejo El_rey_pastor Elecciones_al_Parlamento_de_La_Rioja_de_2011 Ejercito_de_Esparta El_Brazil_(Texas) El_Expolio_(El_Greco,_Múnich) Estación_de_José_Laguillo Federico_VI_de_Dinamarca Eremiaphila_reticulata El_barco_en_la_hierba Etienne_Pascal Edmundo_II_Brazo_de_Hierro Francisco_Marco_Díaz_Pintado Estilo_severo Ernst_Richard_Maria_Stadler

html map