Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Yo,_Compañero Zozova_Balka Alba_de_America Club_de_Futbol_Palencia Cinetica Wikia_Inc. Club_de_Futbol_Vilanova_i_la_Geltrú Cloppenburg Comité_Provincial_de_Seguridad_Deportiva Aerangis_pumilio Cobán_Imperial Zañartu Circuito_de_Cartagena Club_Argentino_de_Marcos_Juarez Comisión_de_Ferrocarriles_de_Texas Cleome Vegetación_tropical_(Martinica) Aeropuerto_Williams_Gateway Veronicas Wolfgang_Van_Halen Christian_de_Jesus_Bermudez Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Resucitado_y_Maria_Santisima_de_la_Alegría Ventilador_del_atico Adolfo_Lucas_Reguilon_Garcia Cheirodon_pisciculus Abu_Ghraib Citocromo_b Acolchado_(ropa_de_cama) Viols_le_Fort Ciron Vilarinho_dos_Galegos Aceleracion_acimutal Villamorey_(Sobrescobio) Cichlasoma_alborum Wisu Colegiata_de_Santa_Maria_de_Gandía Confederação_Brasileira_de_Futebol Vestidos Aleación_sustitucional Cojinua Aignan Acetrería Vĩnh_Phuc Yivá_Goswami William_Smith_(lexicografo) VfL_Bochum Vilarinho_de_Sao_Romao Xuthal_del_crepúsculo Al-Nas_(estación_de_televisión) Vomer Agnapto Xymene_aucklandicus Vaclav_Chvátal Albano_Vercellese CloudCERT

html map