Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Creve_Coeur AmBev Aloysia_lycioides_var._paraguariensis Dietrich_Grönemeyer Corallorhiza_dentata Dalmata Convolvulus_lineatus Ecuación_de_Gibbs_Duhem Cróquet_en_los_Juegos_Olimpicos_de_París_1900 Alfredo_Nunez Cruz_de_san_Jorge Alvíssmál Donja_Purgarija Cráter_(volcánico) Cupuazú Courcerault Allan_Wells División_territorial_del_Virreinato_del_Perú Corsiaceae Cristo_de_la_Columna Cultura_Tarasca Distrito_de_ocongate César_Oyarzo Douglas_a-26_invader Copa_America_de_hockey_sobre_patines_masculina_de_2008 Dentículo Donets Decarydendron Desnudo_hojas_verdes_y_busto Direccion_de_Investigacion_Criminal_(DIJIN) Cubo_de_Cesar E238 Don_Luis_de_Gongora DR-CAFTA Despierta_(álbum_de_Miguel_Ríos) Alloxantha_talhouki EX-A5 Diócesis_de_Maturin Alien_3 Cria_pétrea Dortmannia_valdiviana Curtiss_SB2C_Helldiver Cyperus_esculentus Diputación_foral_de_Álava Distrito_Federal_Central Do_Not_Track Alestes_inferus Documento_electronico Devilish Cosne-d'Allier Amolops_gerbillus Alfonso_Enriquez All_I_Ever_Wanted_(álbum) Departamento_de_Koungheul Dungannon_Swifts_F.C.

html map