Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Parra_de_pincho Peso_de_El_Salvador Palacio_de_los_Momos_(Zamora) Museo_de_Arte_Contemporaneo_de_Caracas Pentacle_Magazine Nicolas_Martínez_Fontes_(nieto) Pantl Obsolete Palos_Blancos_(Corozal) Neath-Port_Talbot Partido_Conservador_(Nicaragua) Nachman_of_Breslov Ortiga_mansa Oración_religiosa O_Amigo_da_Onça Polo_en_España Muzo_(grupo_indigena) Naylamp Novela-río Parque_nacional_Volcán_Poás Pecina Organización_territorial_de_Camboya Objetos_de_Herbig-Haro Nictofobia Piojoso Nothafoebe_lingue Nódulo_de_Aschoff Poblacion_humana Paleosepharia_antennata Patricia_Elorduy Oops!_I_did_it_again_(álbum) Neoporteria_castanea Our_Idiot_Brother Pitchfork Nerón_(Boito) Nikolai_Krestinsky México_americano Países_Bajos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscú_1980 Pachystelma Paris-Roubaix_1910 PhotoReading Navio_de_permiso Pasivado Notación_normal_de_Backus Padrenuestros Poga Nino_(telenovela_de_1971) Palermo_(Boyacá) Música_en_Espera Osun Neo_Cornelio_Léntulo Perdicium_magellanicum Pilaropo_al_servicio_de_las_damas Osami_Nagano Poderoso_(1754)

html map