Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Biville_sur-Mer Biblioteca_y_museo_presidencial_de_george_h._w._bush BA-100 Cesare_Borgia Carreñenses Cangrejo_de_rio_autoctono_europeo Bieb. COST Calycanthus_acuminatus Body_and_Soul Calhoun_(Illinois) Cañada_Real_(Madrid) Bethel_(Connecticut) Batovy Barajas Bouça_(Mirandela) Cancer_de_cuello_de_útero Castellonet Canton_Nangaritza Canton_de_Neufchâtel_sur-Aisne Bandera_de_la_Republica_Democratica_de_Azerbaiyan Bejuco_de_verraco Bailar_en_la_oscuridad Central_hidroeléctica_Acaray Caso_Bridgeman_contra_Corel Bleeding_Me Cebochoeridae Cecilia_Vázquez Biseridens Cabra_(municipio) Badula Campeonato_de_Wimbledon_1962_Individuales_Masculinos Castilleja_excelsa Balgheim Campeonato_Alemán_de_Fútbol_1957 Campeonato_Sudamericano_Sub-20_de_1991 Carinisphindus_isthmensis Censo_como_Derecho_Real Batalla_de_Lade_(201_a_C_) Bloque_de_Saneamiento_Democratico Betula_carpatica_var._sudetica Cardo_de_la_arcachofa Benjamin_Freedman Cal Centro_Universitario_de_Estudios_Cinematográficos Bmdp Ceska_televize Camotlán_de_Miraflores Batiavión Campylandra_ensiflora Bilis_en_orina Beverly_Judith_Silver Caucho_estireno-butadieno Boeing_P-8_Poseidon Beaurieux_(Norte)

html map