Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Planta_de_energia_nuclear_Fort_St_Vrain Nueva_Complejidad Pierre_Athanase_Larousse Papa_Jack_Laine Northampton_(condado_de_Northampton,_Pensilvania) Nautilidae Música_de_Final_Fantasy_VII Oenanthe_longifoliata Partido_Liberal_(original)_(Reino_Unido) Pitigüey Mutación_con_desplazamiento_del_marco_de_lectura Oakbrook_Terrace_(Illinois) Nesogalepsus_hova Pleasant_Hill_(Metro_de_San_Francisco) Pero_Gil Piromanía Nominalia Ochandiano Parque_Zoologico_Benito_Juarez Papel_de_albumina Palacio_de_los_Marqueses_de_Ruvalcaba Orca_C113 Neogobius_gymnotrachelus Pat_Cox PAOK_Salónica_B.C. Pieter_Botha Peter_Niemeyer Opisthacanthus Partido_Social_Cristão Ordenamiento_jurídico_comunitario_europeo Peter_Voigtländer Pallatanga Parus_major Parroquia_del_Santísimo_Salvador_de_Tala Nache Pitrí_(hinduismo) Pemon_(etnia) Nemotha Niles_(Nueva_York) Opera_Alemana_de_Berlin Museo_de_Arte_de_Bahía Nolina_texana Pasco_County Neutrogena Neoancistrotus_bipustulatus Orquesta_Sinfonica_de_Galicia Mutacion_puntual Oncidium_rupestre_var._skinneri Pedro_de_corral Partido_Centrista_de_los_Estados_Unidos Playa_de_la_malvarrosa Nothofagus_dubia Museo_de_El_Prado Márton_Homonnay Platypria_erinaceus

html map