Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Donepezilo Don't_Waste_Your_Time Daijo-daijin Allium_caeruleum Dalea_citrina Cyanoliseus_patagonus_bloxami Altocumulus_lenticularis Almansa_(Albacete) Cápsula_(Botánica) Doctorar Costa_Coffee Cordillera_de_los_Cuchumatanes Cotyledon_rotundifolia Derribamiento_del_avión_espia_U-2_(1960) Damascus_(Georgia) Distrito_de_Patna Dolly!_(serie_de_TV_de_1976) Death_and_roll Dosis_mortal_50% Dazol Dorcus_luxerii Cuadrilla_del_Tozo Couratai_prancei Alejandro_Junco_de_la_Vega Diosma_crenulata Always_and_Forever_(desambiguacion) Diplophrys Ampullaria_bridgesii Dipturus_macrocauda Duncan_Falls Economia_sumergida_en_España Dennis_Wilcock Distrito_de_Backa_del_Norte Cómic_francófono Dianthaceae Corophiidae Dorothea_Bate Distrito_de_Lüchow_Dannenberg Croacia-Dalmacia Cricotirotomía Depresion_(geologia) Departamento_de_Paraguari Daydream Dravídica Copolimero_de_Etileno_Tetrafluoretileno Alexander_Dalrymple Diarmait_Mac_Murchada Alice_Evans Delfín_chileno De_inmediato Departamento_Universitario_Obrero_Campesino_de_la_Universidad_Catolica Cálculo_λ Ducado_de_Bailén Draba_dedeana Cámaras_de_Comercio

html map