Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Serézin_de_la_Tour Santiago_Mutis Supercalifragilisticoexpialidoso Squalius_illyricus Saint-Germain-Chassenay Temporada_1957_de_la_Liga_Española_de_Baloncesto Soprano_dramatica_de_coloratura Sindicato_de_Trabajadores_de_la_Ensenanza Seminario_Conciliar_de_Segovia Sarothamnus_scoparius Sapta_rishis Tekplus_Centauro Sarcoptes_scabiei Saint_Barthélemy_de_Séchilienne Secretarios_de_Estado_en_Espana San_juan_del_sur Tabla_de_Campeones_de_la_Primera_Division_Mexicana Tomas_Notter Ta_Prohm San_Juan_de_Lousame Santiago_Ramírez_O_P Saint_Brice_(Mayenne) Therates Tanda_de_penales Simon_Blech Snijman Tragedia_del_Challenger Tigron Sociedad_para_la_Promocion_de_las_Aventuras_Conversacionales Tomislav_Miličevic Silbido_de_muerte The_Bottle_Imp Salvia_hispanica Sabino_Alvarez_Gendin Severino_DiGiovanni San_Fiz_do_Seo Temporada_1978_79_de_la_NBA The_golden_age_of_grotesque Sphincterostigma_bipinnatifidum Saint_Denis_le-Thiboult Saint_Clément_de_la_Place Teatro_Espanol_(Madrid) Teorías_del_arte Sean_Matsuda Tenencia_de_alcaldia Saint-Beauzély Sibarita Sinfonia_n_º_48_(Haydn) Toral_de_los_guzmanes Saint_Barthélemy_de_Bussiere Stadelm San_Antonio_de_Portmany Salix_triandra Silent_Rage Tetina

html map