Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hidrocarburos_aromaticos_policiclicos Hyperolius_nienokouensis Antonio_Cánovas_del_Castillo Gráfico_de_Nolan Hadromophryne Million_Dollar_Maybe Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900_-_Salto_triple_sin_impulso Augusto_gomez_villanueva Aquagym Moca_(Republica_Dominicana) Animal_Crossing_3DS Guerra_Sucia_en_Argentina Mr_Bungle_(álbum) Ascetica_(literatura) Monasterio_de_Rueda Augusto_Felipe_de_Schleswig_Holstein_Beck Monsters_Rule Arrhenatherum_avenaceum Hillsdale_(Oklahoma) Modernizacion Antonio_Arias_Fernández Arturo_Velasco Aubord Moesia_(Edad_Media) Arte_tribal Guillermo_Morey Audio_visual Milo_(desambiguación) Hedbergia Habronemosis Ayanami_(1930) IEEE_1667 Andé_Dona_Ndoh Hugo_Ángel_del_Valle_Palaver Iamel_Kabeu Anémone_Marmottan Hayashi_Shigeyuki Hannah_arendt Hornblenda Asplenium_ruta-muraria_var._leptophyllum Moçambique Auguste_Favrat Atlas_(computadora) Mosè_Giacomo_Bertoni Andres_Romero Arquidiócesis_de_Guatemala At_Fillmore_East Hybosispa_melanura Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1940-1950) Mordellistena_jelineki Hibiscus_martianus Australobolbus_subretusus Aristocrat_Records Mortadelo_y_Filemon_Pitorreo_a_domicilio Artaserse_(Myslivecek)

html map