Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sarmede Santiago_Rodriguez_Vega The_Blackhearts São_Pedro_de_Casteloes Sukhothai Tom_Tully Sábana_Santa Segunda_Division_Provincial_Aficionados_de_Castilla_y_León Shramanica Shin_Zatoichi_monogatari Suzanne_Vega Símbolos_de_la_Monarquía_borbonica_francesa Searcher-III Sinfonía_n_79_(Haydn) Saint_Jean_de-Savigny Space_Dye-Vest Stenia Syxx_Pac Sitkamosis Sundasciurus_hoogstraali Sometimes_(canción_de_Depeche_Mode) Silla_de_ternera_Orloff Stefan_Zweig_cumbre_apagada Sansevieria_robusta Tienda_departamental Trans-en-Provence Siglo_VIII Somocismo The_Duenna Saopha Saint_Clément_de_Valorgue Sahara_Avenue Sheraton_Hotels_and_Resorts Theodore_(Alabama) Sławków Torreta_de_Chiva Teoría_de_catastrofes Selles-sur-Cher_(Loir_y_Cher) Scaphiodonichthys_macracanthus San_Vadim TAR The_Spine Termómetro_de_minima Tipo_(botánica) Segunda_reunion-cumbre_del_BRIC_2010 The_Silver_Mt_Zion_Memorial_Orchestra_and_Tra_la_la_Band Sinan_Güler The_End_of_Evangelion Sociología_de_la_religion Things_I'll_Never_Say Sinfonía_n._2_(Dvorak) Totte_Mannes Sedecias,_rey_de_Juda Tracheobionta San_Fernando_(comuna)

html map