Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Amathay_Vésigneux Doctrina_samkhia Doridunculus Division_administrativa_de_Martinica Dragoncillo_del_cabo_de_Gata Código_Penal_de_la_Argentina Alopecurus_arundinaceus Dario_lopilato Dorystaechas_hastata Dunglass Copa_Mundial_de_Fútbol_Juvenil_de_1981 Distrito_de_Santa_María Dexialia Cúpula_acebollada Derechos_del_nino_y_nina Alípio_de_Miranda_Ribeiro Cuma Dr._Alonso_Nuñez_de_Haro_y_Peralta Denmoza_rhodacantha_var._diamantina Dólar_de_Barbados Dani_Solá Delaware_(Nueva_York) Alfredo_Binda Cristian_Warnken ETC_del_E Cryptocephalus_tibialis Departamento_Colon_(Entre_Rios) Corona_(tocado) Criterium_de_Dauphine Copa_de_la_UEFA_1997-1998 Alfred_Redl D._F._Wallace Alfredo_Gomez Dumont_D'Urville Costa_Teguise Díaz_Ferran Cuando_lloran_los_valientes Cubla César_Maestrico_Gonzalez Cordillera_de_Perija Coulomby Devon_Graye Aleurodicus_marmoratus Día_de_Cataluña Alta_fidelidad_(obra_de_teatro) Desmodium_racemiferum Algodoncillo Daniel_Schydlowsky Dark_Cabaret Desórdenes_civiles Cámara_Paraguaya_de_Supermercados Alejandro_de_la_Sota_Martinez Copa_Uli_Hoeneß_de_2013 Daisy_Greville Cristobal_Losada_y_Puga

html map