Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alatiglossum_croesus Combustión_espontanea Albizia_julibrissin Cirripectes_chelomatus Vezet Aeropuerto_de_Kahului Conophytum_literatum Abel_Laudonio Comunas_de_Deux_Sevres Yoshitatsu Virgen_de_la_Cabeza_(Rute) Yo_no_sé_decir_adiós,_amor Variabilidad_estelar Ace_o_nerae! Volcanic_Repeating_Arms_Company Conjunto_de_Nikodym Clubber_Lang Coccion_a_fuego_lento Von_Ormy_(Texas) Voip Coca_de_Fraga Clasificación_de_CONMEBOL_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Playa_de_FIFA_2008 Vesaignes_sur-Marne Venas_arciformes_del_riñon Velour Comunas_de_Colombia Club_Herminio_Arrieta Colombia_en_los_Juegos_Mundiales_de_Kaohsiung_2009 Alberto_Terry Abies_alpestris Administración_privada Whip_it_(canción_de_Devo) Xiphorhynchus_erythropygius Villedieu_le-Chateau Consejo_del_Atlántico_Norte Zodiaco_Chino Chasse_peche_nature_et_traditions Condado_de_roberts Clasificación_para_la_Copa_de_las_Naciones_de_la_OFC_2004 Ager_Romanus World_Coming_Down Conan_the_Barbarian Comerse_las_unas Yacimiento_icnologico_del_barranco_de_Vallivana Zincourt Vassily_Petrovich_Gromov Wolka_Czarnińska Voz_(fonologia) Colonia_Juárez_(Ciudad_de_Mexico) Abū_‘Alī_al-Husayn_ibn_‘Abd_Allāh_ibn_Sīnā Yuko_Goto Chindōgu Wallr Aaron_Hughes Cine_teatro_Albéniz

html map