Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

FairTax El_Show_de_Candi_dos Ernest_Belenguer_Cebria Estacion_de_Pontanevaux Espárragos_de_azucar Embraer_Lineage_1000 Five_minutes_with_arctic_monkeys Estación_de_Elgg Equitacion_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Seul_1988 El_extraño_retorno_de_Diana_Salazar Estación_de_Sant_Marti_de_Provencals Estadio_(unidad_de_longitud) El_romance_de_un_gaucho Endemismo_en_las_aves Expromisión Emilio_Hellín_Moro Euterpe_hagleyi Eriostemon_elaeagnifolius Francisco_Javier_Giron_duque_de_Ahumada Flor_de_lobo Ejercito_del_Aire_de_España Estatua_colosal_del_rey_Micerino Festuca_articulata El_ojo_del_espectador_(Star_Trek:_La_nueva_generacion) Francisca_Josefa_del_Castillo Felice_Gazzola Endlösung Erynephala_maritima Euphaedra_(Xypetana)_irangi El_Plumerillo_(desambiguacion) Etileno_(Biologia) Er_Lannic Elecciones_de_eeuu Fraggle_Rock Fernando_Correke Eunice,_ópera_de_Luis_H._Salgado Elecciones_europeas_de_1999_(Alemania) F-Zero:_Maximum_Velocity El_festin_de_sangre Estación_de_Betanzos-Ciudad Fenómeno_del_corredor_de_la_muerte Euskadi_Pais_Vasco_(comunidad_autónoma) Efecto_de_memoria_espaciada Forsterygion_flavonigrum Floresta_(estación) FMA_(desambiguación) Elecciones_al_Parlamento_gallego_(1997) Estadio_Eduardo_Santos Ejercito_de_Tierra_Español El_pequeño_gran_mago Eslovenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2004 El_Pueblo_de_los_Malditos_(película_de_1960) FC_Olympik_Donetsk En_la_colonia_penitenciaria Eloy_Ramírez_Ugalde

html map