Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Botánica_economica Cañuelas_Fútbol_Club Bandar_Torkaman Belisario_Cucuta Cassena_aeneipennis Bife_à_Café Bichos:_Una_Aventura_en_Miniatura Broken_Siglo_XXXII_a._C. Catalogo_de_Carreteras_de_la_Junta_de_Andalucía Baronía_de_Hermoro Barrio_de_San_Antonio_(Barcelona) Centro_de_Fotografia_de_Queensland Catedral_Frombork Centro_de_Informacion_sobre_la_Red Campana_de_Filipinas Briganti_Napoli Calopogon_lessonii Brady_(Texas) Carboneros Belkofski_(Alaska) Chalan_Kanoa Canterbury_Fayre_2001 Callionymus_martinae Castelló Camuy_(Camuy,_Puerto_Rico) Batalla_de_buchivacoa Bulbophyllum_cyrtopetalum Basílica_de_Guadalupe_(Ciudad_de_México) Boguslaw Cardena Bidens_hirtus Carlos_Javier_Cuéllar_Jiménez Campeonato_Sub-15_de_la_Concacaf Bonplandia_cuneifolia Chantal_Sebire Bugatti_EB_16_4_Veyron Canon_automatico_Hotchkiss_25_mm Biblioteca_Pública_de_Ottawa Cendras Caecilia_subdermalis Brachypodium_distachyon Bahía_King_George Busciglio Beychac_et_Caillau Chamaya_pernikahan Baranoa Cappelle-en-Pévele Calle_Chambers–World_Trade_Center_(línea_de_la_Octava_Avenida) CIMI_Centro_de_Iniciación_Musical_Infantil Brusselse_Kaas Casa_consistorial_de_Liria Bézu_la-Foret Basilica_de_la_Inmaculada_Concepción Botrychiopsis Blindaje_enrollado_homogéneo

html map