Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Aira_caryophyllaea Werrington Valga_Maks&Moorits Airen Conductor_televisivo Alberto_Vanasco Aeropuerto_de_Los_Ángeles Abaças Virgen_de_vega Afu-Ra Consejo_de_Estado_(Uruguay) Ciervo_volante Yosan-sen Virgen_de_la_concha Chavela Vanvillé Condado_de_Otsego_(Míchigan) Wernau_(Neckar) Vaqueria_(Caaguazú) Wayland_(Míchigan) Villanueva_de_Río_Ubierna War_(pelicula) Citrus_limon Acuerdo_de_Londres_de_1953 Colegio_del_Sagrado_Corazon_(ex-Seminario) Civilizaciones_indias Wizard_(banda_de_Alemania) Achura Acacia_orfota Vital_Alsar Villeneuve-d'Amont Valle_de_los_ingenios Zorro_gris_patagonico Virgen_de_Betania Al_taller_del_maestro Yodacion Ciudad_por_el_comercio_justo Virgil_Grissom Cimetiere_du_Montparnasse Compañia_de_Comandos_601 Chlamys Christopher_Roy_Fraser-Jenkins Albert_Stadion Vale_of_glamorgan Cofradía_de_la_Entrada_de_Jesus_en_Jerusalén Wǔzú_gōnghe Vaudricourt_(Paso_de_Calais) Clasificacion_Mundial_de_Universidades_segun_el_HEEACT. Adolfo_Dominguez_Fernández Vestigia Constitución_de_1978 Albalate_de_zorita XXVII Circunscripcion_de_Alicante Vidal_y_Salvador

html map