Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Club_de_Deportes_Ferroviarios_de_Chile Albuzzano Chondria_auritarsis Xenochalepus_fraternalis Yoon-Jin_Kim Albrecht_von_Wallenstein Congrio_comun Visciano Agricantus Coelorinchus_mediterraneus Confederación_Hidrográfica_del_Jucar Condado_de_Miami_Dade Concavada Ajoie Yōichi_Masuzoe Vaizesika Aglia_tau Yasir_Al-Shahrani Air_Nauru Zapata_(película_de_2004) Acritochaete Acatlan_(veracruz) Vinzelles_(Puy-de-Dôme) Vormela_peregusna Codigo_de_los_cánones_de_las_Iglesias_orientales Coloreo_de_sintaxis Companys Chelidonium_rubrum Valdemorillo_de_la_Sierra Abbottstown Zhores_I._Alferov Cms Variante_Vespucio-El_Salto-Kennedy Velilla_(desambiguacion) Vilafrancada Zeta_Canis_Majoris Chieuti Vernoux_en-Gâtine Adolfo_A._Coscia Where_Walks_Aphrodite Compañías_aereas_de_bajo_coste Aceite_de_Cártamo Volubilis Club_Sportivo_Ben_Hur Vega_(Noruega) Adriaen_van_der_Werff Clube_Esportivo_de_Bento_Goncalves Al-Ğazzar_as-Saraqusti Club_de_deportes_santiago_wanderers A_show_of_hands Conde_(Bahia) XX_Distrito_Electoral_Federal_del_Distrito_Federal Coiserette Vicariato_apostólico_de_Japón Acción_Social_y_Sindical_Internacionalista

html map