Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

María_de_Jesús_Castillo_Nicacio Lora_de_Estepa_(Sevilla) Luperus_circassicus Lost_Brain Maria_Amelia_de_Habsburgo_Lorena Química_Inorgánica Prometeo_encadenado_(Esquilo) Luis_Ignatius_Peñalver_y_Cardenas Los_Pitufos_Bomberos Pueblo_jakasio Lukas_Haas Proteina_simple Marquesado_de_Larraín Gobionellus_oceanicus Queimada_(Armamar) Real_Life_(album_de_Magazine) Región_protegida_del_paisaje_de_Pálava Gondomar_(España) Meta_tags Lluís_Maria_Todó Pygeum_africanum Presidente_de_Francia Puente_de_Barrancales Rafael_Mújica Luis_Carondelet_Castanos Primera_división_española_1942_43 Microtane Prospero_Pinzon Lojaconoa Mas_allá_de_la_cúpula_del_fracaso Línea_316_(Montevideo) Mercersburg Messerschmitt_323 Probotector_II Gran_Premio_de_Mónaco_de_2013 Real_Filarmonia_de_Galicia Miguel_Garicoïts Pseudozonitis_stroudi Matteo_Sassano Longchamp Mietne Gracia_Patricia_de_Monaco Quebracho_Colorado_en_Paraguay Mariana_de_la_noche_(telenovela_venezolana) Graham_Dunstan_Martin Lo_Barnechea Principe_Negro Maria_Juana_de_Habsburgo_Lorena_(1750_1762) Lomé Manuel_Valls_(politico) Mastranzo_menor_aromatico Randy_Breuer Mar_de_Frisia_de_Baja_Sajonia Manuel_Jesús_Casas_Garcia Línea_1_Metro_de_Bilbao

html map