Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Copa_Asiatica_1984 Cárcel_de_Herrera_de_la_Mancha Discrografía_de_Slayer Almunia_de_Alamiriya Amancio_Amaro_Varela Ecuatoguineana Cuantización Daniel_Cámpora Coup_de_Grace Ammoxenidae Cuadriga Círculo_Militar Alexandr_Fiódorovich_Kerenski Edicto_de_Versalles Dublanc_(Dominica) Distrito_de_Deoghar Dendrochirotida Corporacion_Nuevo_Cúcuta_Deportivo Desplazamiento_de_cámara Crisis_del_techo_de_gasto_de_Estados_Unidos_de_2011 Cueva_Santa_del_Cabriel Duque_de_Santa_Elena Alexis_de_tocqueville Der_Ruf Dongshan,_Tainan Alguicultura Cowley_(Wyoming) Distrito_de_Huaquirca Draw_poker Cryptocephalus_scarificollis Diagnóstico_precoz Almaciga_(resina) Distrito_de_Thiruvannamalai Curcubanos Ana_(album_de_Ana_Belén) Duque_de_guisa Cultivo_del_azafrán_en_España David_Lorenzo_Magariño Cuspidocarpus Diaz_Zabala Diego_Bozo Distrito_de_Dhalai Alvin_Goldman Dinastia_Selyucida Distrito_de_Annaberg Alex_Bradley Daisuke_Hirakawa Cryptocephalus_creticus Corypha_miraguama Alvaro_García_Alamos Dialecto_navarro_oriental_del_euskera Dewarick_Spencer Alf_Morris Diego_Pérez_(actor_español) Corte_de_constitucionalidad_de_guatemala

html map