Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Habranthus_bifidus Arenys_de_munt Hà_Đông Hopeless_and_Sorger Holohalaelurus_melanostigma Antiguo_alto_alemán Ataque_man_in_the_middle Huntley_(Montana) Mucosa_estomacal Helicteres_apetala Halo_Reach Autorite_de_developpement_integré_de_la_région_du_Liptako-Gourma Idioma_dalmáta Arriba_Espana Mofeta Monasterio_de_San_Francisco_de_Santo_Domingo_de_Guzman Andante_caballería Milorad_Pavić Iamuná_(río) Huracán_Irwin ITCM Asociacion_psicoanalítica_internacional Moisés_Nogueira_Avelino Grupo_Kinépolis Morgoth_(banda) Hofmann_Forest Hacienda_Capitan ICL Anthony_Newley Mistrato Hyères_Football_Club Arctometatarsalia Angus_Mckinnon_Young Asperula_aparine_var_aparine Mogogi_Gabonamong Athassel_Priory Herré Argentores Gustav_H._Wiedemann Hermandad_de_San_Marcos Aunón Hemicyatheon Mostich Heinrich_Lübke Avenidas_Bedford_Nostrand_(linea_Crosstown) Mirabeles Guillem_Agulló Hierba_de_Santa_Lucía Arturo_Kenny Andres_Cascioli Apis_dorsata Guerra_Mexicano-Estadounidense Hanneliese_Spitz Andrew_Lee_Potts Guerras_dacias

html map