Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Negron NK_Rudar_Velenje Olpiolum_elegans Olaya_(estacion) Parroquia_de_Saint_Michael_(Barbados) Musicos_poetas_y_locos_(Fito_Páez) Pampadromaeus Planificacion_linguistica Polilla_de_madera Newbouldia Perico_aligualdo Patrono Myliaceae My_Stepmother_Is_an_Alien Musica_fúnebre_masonica Pasiflora_oerstedii Palacios_Rubios_(Salamanca) Ogún Palacio_Real_de_Oslo Ostallgau Ponor_(desambiguacion) Pascua_de_resurrección Paamiut Parc_Catalunya Phillipsita-Ca Phyllorchis_lindleyana Parkinsonia Parnasianismo New_Britain Pinus_cembroides_var._monophylla Máximo_Litvinov OIIE Plácido_de_Castro Orchiodes_resupinatum Parque_nacional_de_Richtersveld Pantógrafo_(ferrocarríl) Organización_político_administrativa_de_Polonia Nerium_odoratissimum Osse Ook_Chung Octanamida Ninpū_Sentai_Hurricanger Myrciaria_lanceolata Olivica Norrtälje Músculo_romboides Pos Península_Antartica Optical_Storage_Technology_Association Pais_neutral Nicolás_de_Chanterenne Onawa_(Iowa) Neurodiversidad Passiflora_latifolia Plonévez_du-Faou

html map