Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Montículo_de_la_Gloria Andres_Révesz Antonio_Ferrandis_Monrabal Heterolamium Hechizo_de_luna Aulnay-l'Aitre Mirame_(Nikki_Clan) Heroini Armeria_elongata Avirey-lingey Montréal-du-Gers Monumento_al_Día_de_la_Liberación Hippocampus_erectus Asesino_(etimología) Auchenipterus_menezesi Gunther_Grass Guadix_CD Mitología_clasica Associaçao_académica_de_coimbra Hillegonda_Maas-van_de_Kamer Monika_Pedersen I_605 Arínez Hugo_Eduardo_Martínez_Padilla Guerra_hispano-portuguesa Anopetia_gounelli Arvicola_amphibius Astronauta_fantasma Grupo_Carso_S.A.B_de_C.V Huell Asgardiano Moratilla_de_los_meleros Atriplex_subcordata_var._japonica Herminio_Almendros_Ibanez Hecatómnidas Monasterio_de_Leyre Moric_Eszterházy Muguet HP-12C Aramis_Naglić Avenida_Italia_(Montevideo) Guaraní_(Misiones) Anton_Florian_de_Liechtenstein Guerra_Polaco_Moscovita_(1605-1618) Asparagopsis_grandiflora Historia_de_lima HR_176 Astyanax_microlepis Hans_A_Krebs Avenida_Nicolás_de_Pierola Morcon Guadagno Hemicyonidae Aristolochia_ferruginea Hydrastis_canadensis

html map