Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Habitación_401 Hollow_Creek_(Kentucky) Gómez_Gonzalez_(Cuellar) Guerra_de_Black_Hawk Apoptosoma Angulos_del_viento Gymnocharacinus Monumento_Natural_Cueva_de_Ambrosio Aquilena Hypo_Real_Estate Iatrogenia Ananas_comosus_var._rudis Antoine-François_de_Fourcroy Hermópolis_Parva Arribas_de_Épiro Monasterio_Mater_Ecclesiae Anibal_López_Monteiro Huitzilopoztli Harjuf Anupam_Kher Grupo_Pesado Asociación_Herpetológica_Espanola Monflorite_Lascasas Mordellistena_subdiscoidalis Avion_entrenador_militar Archipiélago_de_Wanshan Animitas_de_cementerio Arbutus_menziesii_var._elliptica Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amsterdam_1928 Hospital_Santo_Tomás Antas_(Almería) Asociación_Psiquiátrica_Norteamericana Arblade_le-Haut Ara_militaris_bolivianus Ateneo_barcelonés Harris_Manchester_College_Oxford Guamares Avenida_de_Circunvalación_Agustin_Tosco Gustavo_Moretto Archipiélago_de_las_Luisiadas Headlines_And_Deadlines_The_Hits_Of_a_ha Anfiteatro_Municipal_Humberto_de_Nito Muftah_Mohamed_Ekeba Artemisia_forwoodii Arroyo_Gutiérrez_Grande Arnold_Arboretum Aníbal_López Habenula Mordella_yami Arundinicola_leucocephala Arquitectura_neoegipcia Morron_de_flor_roja Híper-padres Antonio_de_lorea Monocromador

html map