Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Barbara_Andrews Carmelitas_(Asunción) Años_730 Carnicer_Torrejon_FS Año_569 Callispa_fortunii Call BiZi Bosques_de_Europa Carlos_Cezón Cambio_de_Hábito_2:_Más_locura_en_el_convento Camila Bartolome_Seguí Capnoides_euchlamydea Bicornella Bifurcado CIE-10_Capitulo_IV_Enfermedades_endocrinas_nutricionales_y_metabolicas Belén_(Lempira) Belfair_(Washington) Carr Beleno Canton_de_Pamiers_Ouest Carretera_Estatal_de_Luisiana_5 Beech_Creek_(Pensilvania) Bass_Rush:_ECOGEAR_Powerworm_Championship Broadcast_News Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1969 Canna_pallida_var._maculata Cephaloleia_vagelineata Camané Carrión_de_los_Céspedes_(Sevilla) Bailleul_aux-cornailles Bonnevent-Velloreille Casa_del_Virrey_Sobremonte_(Córdoba) Castillo_Searles_(Nuevo_Hampshire) Bosque_El_Nixticuil Bowser_Junior Branes Canna_compacta Casa_Elisa_y_Luis_Villamil Batalla_de_talavera_(1809) Biante_(mitologia) Bradley_Klahn Bir_Tawil Año_724 Capital_circulante Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Artística Cabalismo Cerberus_(proteina) Castillo_de_Montagut_(San_Julián_de_Ramis) Black_&_white Batalla_de_gindaros Cacalia_erigerodes Barrio_Maria_Auxiliadora Bosc_Édeline

html map