Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Sanz Javier_Stanziola Java_API_for_XML_Registries Isla_Coronacion K_19 Ixora_colei Justin_Long Joan_Rangel_i_Tarres Jonathan_de_León Joseph_N'Do Kenneth_Koch Ion_molecular_hidrogeno Krookodile Italia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1948 Jose_Antonio_Aguirre_Lecube La_tierra:_conflicto_final Jose_Acevedo_Gomez Isletas_de_Píritu Las_Piletas Juan_Martinez_de_Irujo KV_191 L'Avare Juegos_del_Pacífico_Sur_1991 John_Wickliffe José_Cubero_Valero Islas_de_la_Bahia Kipe La_Puerta_de_la_Villa_Medieval_de_Zahara Ketleyn_Quadros Le_Soir_Echos Inés_Ayala_Sender Lista_de_canciones_de_Sandy_&_Junior Instituto_de_Fisica_de_Altas_Energias Jesus_Montesdeoca_Trujillo Inview_Technology Kamra Jose_Maria_de_Cossio_y_Martínez_Fortun Karst_de_Utrera Langiden_(Abra) Kosmos_467 Leyendas_de_pasión Jose_Santiago_Valdes_Alvarez La_Algecira Jándula Juan_Francisco_Garcia_Garcia Limonium_soboliferum Joaquin_Victor_González_(Salta) La_septima_semilla Intestino Inyeccion_subcutanea Jason_of_Cyrene Kathryn_Josten La_Guerrera La_Comuna_de_París Le_Theil

html map