Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mambo_Italiano Loxechinus_albus Los_simuladores_(Chile) Malaga_(desambiguacion) Melisma Lotella Lycodes_fulvus Melquiades_(personaje) Prunus_sempervirens Martín_de_Cande Primera_Division_de_España_2009/10 Pukateína Marzo_de_1944 Pujamo Mauricio_Llona Privilegios_de_la_iglesia_católica_en_España Mertensophryne_usambarae Lycenchelys_rosea Microrregiao_de_São_José_dos_Campos Lucas_Raúl_Giovini Pseudohilaira RX_7 Radio_Tropical_Latina Luis_Pacheco_de_Narvaez Manabendra_Nath_Ray Manuel_de_salas Puerto_de_Las_Señales Pronunciacion_del_esperanto Pūrva_mimamsā Maxorata Los_libros_de_CO&CO Matemática_enumerativa God_Gave_Rock'n'Roll_to_You Magos Lorenzo_de'_Medici_(1951_) Melón_(órgano) Principio_del_tío_Charles Manuel_Benitez_El_Cordobes Martha_Canessa Medula_adrenal Lorrez_le_Bocage-Preaux Luis_Gómez-Imbert Primer_Gobierno_de_España_durante_la_dictadura_franquista Merry_go_World Regimiento_de_Caballería_de_la_Patria MAMP Manuel_Orantes Rally_de_Ourense_de_2001 Protesis_(linguística) Malthinus_jacalaensis Mario_Molina Merrick_Baliton Mbaracayu_(Alto_Parana) Power_Rangers:_Furia_de_la_Jungla Lomaria_tabularis

html map