Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Orthoderina Nuke_(software) Nacionalistas_catalanes Pata_Negra Onde-onde Nuestra_Señora_de_París_(Victor_Hugo) Pasion_(pelicula_1998) Orbivestus Pietro_Antonio_Lorenzoni Naamá_(demonio) Pietro_Bernini Osteogenesis_imperfecta PSPACE-completo Palabra_aguda Nos_-_Unidade_Popular Ngo_Dinh_Diệm Oscar_Gacitua_González Poecilocharax_bovalii Oblast_Autónomo_Adigués Pared_del_cuerpo Ocalito Orca,_la_ballena_asesina Nanbu_Toshinao Piedra_Murta Ngounie Patricia_Emonet Novohryhorivka_(Raión_de_Mykolaivka) Never_Be_the_Same_Again_(sencillo) Niloticos Noiron_sur-Bèze Parque_nacional_Snæfellsjökull Parque_natural_de_Cadi-Moixero P_S.M. Paurometábolo Número_en_base_diez Pie_de_león Poetry_(film) Poblado_Alonzo Nodosauridos Pessac_Leognan Museo_de_Antigua_y_Barbuda Mór_Jókai Nomenclatura_(biología) Pabellon_de_Arteaga_(municipio) Papá_Canguro Outcesticide Partido_Árabe_Socialista_Baaz Port_Said Orden_de_Guadalupe Poeciliopsis_elongata Paradigma_de_Programación Pavlo_Chubinski Ogbomosho París-Tours_sub-23 Palais_Omnisports_de_Paris-Bercy

html map