Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Manto_de_cabalgamiento Lukas_Moser Principado_de_Reuss_(línea_mayor) Maria_do_Socorro_Pereira Mary_Had_a_Little_Lamb_(canción_de_Paul_McCartney) Los_Sultanes Martillar Meat_City Majesco Presidio_de_San_Diego Microsteira Mar_adriático Malton_Airport Meloe_ajax MacOS_X Rafael_Retamal_López Manuel_Pellegrini Rabillo Gobius_rubropunctatus Los_ultimos_fusilamientos_del_franquismo Milan_San_Remo_2010 Luis_Ramón_Abdeneve Maricela_Contreras_Julián Racoubea_guianensis Mesegar_de_Corneja Pu-yi Provincia_de_estuaire Merma Merida Grafica_de_columnas Maramandougou Línea_de_Cintura M-3_Stuart Los_Diarios_de_Vampiro Mig_17 Gotthard Ma_19 Mario_Benjamín_Menendez Memela Purépero Lost_Horizon Mchenga_inornata M13_40 Prol._Fl._Japon. Marie_Cavallier Pseudoyersinia_pilipes Gonzalo_de_vivero Lluhí_i_Vallescà Gran_tiburón_blanco Gordon_W._Prange Línea_8_(Metrovalencia) Gran_Premio_de_Valonia Lámpsana Migue_García Rana_payaso

html map