Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Geranium_pseudopusillum Romeria_de_El_Rocío Reino_Unido_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012 Riccardo_Paletti Municipio_de_Baker_(condado_de_Lafayette,_Arkansas) Iglesia_de_la_Inmaculada_Concepcion_(Bangkok) S._D._Atletico_Novas V_Centenario_del_Descubrimiento_de_America Ustou Represa_de_capivara Ingenol_mebutate Universidad_de_Miramar Municipalidad_de_Tervetes Reichsheer Unión_(1813) Impresor Gastón_Suárez_(guitarrista) Roncus_pugnax Municipio_de_Salem_(condado_de_Daviess,_Misuri) Rondefontaine Represa_de_Rincón_de_Baygorria Religion_proto-indoeuropea Relaciones_chino-espanolas Municipio_de_Riverview_(condado_de_Moody,_Dakota_del_Sur) Fruíme_(Lousame) Fusion_(Dragon_Ball) Municipio_de_Palermo_(condado_de_Grundy,_Iowa) Trofeo_Principe_de_Gales Republica_Checa_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sídney_2000 Ubeda_(Pinoso) Tájara_(Alquería) Giovanni_della_Robbia Gabriela_Toscano Tópicos_acusados_de_ser_pseudociencias Imperium_Civitas UHF_Original_Motion_Picture_Soundtrack_and_Other_Stuff STS_128 Ignacio_Alarcón Iglesia_de_santa_magdalena_de_pulpis Urochilus Incendio_en_San_Francisco_de_2010 Fundación_San_José_de_Zamora Indice_de_Shannon_Wiener Galium_hercynicum_var._arvernense Fundación_UCEIF Rio_Ibicuy Tsukihime Renfe_Serie_030-2128_a_2205 Umberto_Colombo Rincón_de_las_Gallinas Trichothalamus_petiolulatus Universidad_Federal_de_Bahia Rio_Pampa_(India) Triptolemea_latifolia Rosca_de_carne

html map