Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Flor_amarilla El_Diario_del_Otun FSM_Beskid Ejército_por_la_Liberación_de_Palestina Egidio_Romualdo_Duni El_Sol_de_la_Florida Festival_del_Caballo_de_Paso_Peruano El_Cerro_Mission Escuela_de_Suboficiales_de_Carabineros_de_Chile Eiffel_65_(album) Enclave_macaronésico_africano Eulogio_de_tarragona El-Shams_Club Ens El_señor_de_los_muertos Francisco_Rosario Estación_Pillahuincó Federación_Noruega_de_Futbol Esmoquin_2 Ensayo_Eureka Emma_Heming ElComercio El_pequeño_Hans Eperato Espectro_autista Francois_Tombalbaye Emilio_Rodriguez_Ayuso Espérance_de_Zarzis Exit Espuma_marina Familia_Arellano Estadio_de_Montjuich Estación_de_Cercottes Espana_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_1948 Etheostoma_nianguae Estadio_La_Rosaleda Estación_de_Motors Esox_boa Etienne_Marcellin_Granier-Blanc Forma_normal_de_Jordan Estacion_Las_Vegas_Hilton Fiesta_de_la_libertad Estadio_Ciudad_de_Coímbra Estación_de_Cadenazzo El_silencio_antes_de_Bach Extensión_de_la_línea_7 Estación_Central_(comuna) Euskal_bizikleta_2007 Especie_exótica Fly_on_the_Wall_(canción) Foro_(Internet) Extracto_del_pimentón France_Télévisions El_Conde_Pepe Francisco_Racionero |
html map |