Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chamagrostis_verna Cantón_de_Morlaas Chamisso Catedral_de_punto_fijo Ceilandes Catedral_de_Saint_Fulcran_de_Lodeve Bernardo_Dominguez_Contreras Camelas Buxardero Catedral_de_San_Salvador_de_Albarracin Bénévent-l'Abbaye Bouvigny_Boyeffles Cerro_del_Bernal Barrio_de_Flores_(Buenos_Aires) Bildung Cason Bandera_de_guam Campeonato_Mundial_de_Triatlón Catarata_de_Ogama Boissy_la-Riviere Batalla_de_Las_Piedras Borja_González_Tomás Central_térmica_Castejon_1 Cala_Cantalars Calcedonia_(geologia) Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1960 Batalla_de_Benevento_(275_a_C_) Cepeda_la_Mora_(Ávila) Carlos_Padros Banado_de_los_pantanos Banda_Zeta Carlos_Colon Carlota_Napoleona_Bonaparte Baltasar_de_Zúniga_y_Guzmán,_marqués_de_Valero Campeonato_Sudamericano_de_Rugby_1997 Cantiano Cephaloleia_macella Cedar_Rock Bibliotecologico Broadway_Danny_Rose Carmen_Aranegui Carta_Eichstatt Castillo_de_Valderrobres Cargador_(ocupación) Centro_(baloncesto) Batalla_de_Anquialo_(708) Calle_161_Estadio_Yankee_(línea_de_la_Avenida_Jerome) BAE_Orión_(BI-91) Carrigüela Broken_sword_II_las_fuerzas_del_mal Boris_II_de_Bulgaria Cervillego_de_la_cruz Castellano_de_la_comunidad_valenciana Biosimilar CV-4661

html map