Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Reforma_Procesal_Penal_de_la_Republica_de_Chile Llave_primaria Greifenberg Línea_semicircular Rafael_Pimentel Matricula_(Uruguay) Psylliodes_cantonensis Preservativo Make_a_Scene Ramallo_(Argentina) Los_Tipitos_(album) Miguel_Armario_Bosch Llanura_de_Salisbury Promocion_de_ascenso_a_Segunda_Division_2006 Manuel_Veiga_(lingüista) María_Ruiz-Tagle_Jimenez Real_Time_with_Bill_Maher Losfeld Goya_(desambiguación) Margarita_Burke Goniosoma_obscurum Presa_de_N_S_del_Agavanzal Ralph_Chaplin Rafael_Anglés_Herrero Quattro Programacion_logica Marilyn Manuel_Díaz_"El_Flecha" Me_casé_con_una_estrella Región_vinícola_de_Balatonfüred-Csopak Los_Franceses_Arnadal Questa Martes_13_(programa_de_TV) Luis_d'Elía Marquesado_de_Santa_Rosa_de_Lima Preservativo_femenino Goreme Madreselva_forrada Mariano_Osorio Mangaldan Media_(antigua_región) Megafon Mala_praxis Michel_Buillard Mankind Ramon_Herrera_y_Rodado Mario_Feito Miecislao_iii_el_viejo Marie-Joseph-Camille_Doré Martinezia Región_de_los_Andes Marko_Kristal Lucius_Siccius_Dentatus Manolo_Diaz Pregunta_de_opción_múltiple

html map