Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bussy_lès-Poix Baruch_spinoza Camden_(Alabama) Broken/V_milenio_a._C. Cacao_theobroma Campiña_Sur_(Cordoba) Carlos_Fabre_del_Rivero Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Femenino_Sub-20_de_1993 Blangy_sous-poix Canoves_i_Samalús_(Barcelona) Centro_de_Entrenamiento_de_Cosmonautas_GAGARIN Canton_de_Mauzé_sur_le-Mignon Brahma_de_cuatro_cabezas) Benás Béarn_(portaaviones) Banco_central_de_cuba Billete_de_un_quetzal Centre_du_Québec Carta_de_Atenas Cantones_de_Altos_Pirineos CRJ200 Bricon Bosanska_Gradiska Banco_de_filtros_híbrido California_(línea_Rosa) Año_1982 Bletia_obcordata Carmen_Mancebo_López Caserío_Molinillo_(Granada) Baquerin_de_campos Cesar_Palacios Birac_sur_Trec Benimantell Calimedón Carlos_Gorostiza Carolina_Matilde_de_Hanóver Belsen_Was_A_Gas CTV Brehéville Calendario_japonés Begole Boisd Bernat_Etxepare Campeonato_Mundial_de_Taekwondo_de_1973 Campañas_antarticas_de_la_Argentina_(1970_a_1979) Carlos_Marcelo_Fuentes Capitalismo_de_compinches Centro_Cultural_General_San_Martin Cantón_Chordeleg CD_Miajadas Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1932 Bell_YOH-4A Cerdo_mu_shu BLOC_Nacionalista_Valencia Bill_Evans_(saxofonista)

html map