Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Episodios_de_¿Por_que_a_mi? El_Salvador_(ciudad,_Chile) Elbella Enfoque_realista Elecciones_presidenciales_de_Polonia_(2005) El_ascenso_de_Endymion Festival_de_Eurovisión_1963 Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1979_en_el_Reino_Unido El_Puerto_de_Santa_María Ferroquinesis Elecciones_estatales_de_Michoacan_de_1986 Ernst_Eulenburg_(editorial) Extreme_Rules_(2011) Fernando_Noriega Estádio_Couto_Pereira Fornix Eucalyptus_globoidea Estadio_Cuatricentenario Epinonville Esopo_(desambiguacion) Foxholm_(Dakota_del_Norte) Federación_de_Servicios_Publicos Federacion_Etiope_de_Fútbol Estación_de_Cercedilla_Pueblo Escuela_Técnica_Superior_de_Ingeniería_Agronómica Figuras_de_amplificacion Emilio_Gutierrez_Caba Fanny_Kaplan El_asesino_horriblemente_lento_del_arma_extremadamente_ineficiente Eivør_Palsdóttir Francisco_Julián_Márquez_Luque Eslabón_de_Whitehead El_largo_beso_del_adios El_mataviejas FEYCIT Eoceno_Medio Embalse_de_Puente_Porto Estación_de_San_Yago Estacion_de_Jaurès_(Metro_de_París) Enyalius_fitzingeri Eric_Villanueva Eutelia Exposicion_Internacional_de_Munich_(1965) Eduardo_Luquín_Romo Esquema_de_la_historia_universal Empresa_Periodistica_La_Nación_S.A. Foucaucourt_Hors-Nesle Ejercito_Africano_para_la_Liberacion_Nacional_de_Zimbabwe Felipe_Abdiel_Baloy_Ramirez En_vivo_desde_Mexico Estacion_Traiguen Fair_Game_(Cienciología) Educación_en_línea Elson_Beiruth Embalse_El_Tunal

html map