Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Societa_Unione_Operai_Italiani The_Holy_Science Sanson_y_Goliat Santiago_Vazquez Starovelichkovskaya The_Lovely_Bones Telesfora_Santillan Sar-El Sidney_Herbert_Ray Stuart_Little The_Wind_and_the_Lion Tiburcio_Benegas Technal-Kastro Santa_María_Maior_(Santa_María) Siglo_XXIII_a._C. Sistema_Braille_japones TNT_(canal_de_TV) Santiago_Martin_(historietista) Tata_Indica Tabennae Tenshin_Shōden_Katori_Shintō_ryū Snorlax Tablero_de_damas Teoría_austríaca_del_ciclo_economico Shalamar Tratado_de_Caltabellotta Talayots Saint_Appolinard_(Loira) Te_Oha-a-Maru San_Pedro_Caro Steindor_Andersen_Rimur_EP Santuario_de_Nuestra_Señora_de_Guadalupe_en_Gualupita Torre_de_espantaperros Tatiana_Konstantinova_Románova Shapt_Kasapi Sophie_Alexander Sporting_Club_de_Huelva Saltos_en_esqui Tanysiptera_ellioti Todo_Saiko T_S.J.A. Sri_Maha_Bodhi Terminalia_confertifolia Sierra_de_Santa_Bárbara Tarot_(grupo) Santa_faz_de_lucca The_Essential_Iron_Maiden Shaznay_Lewis Sesuvium_edule Special_Air_Service_(desambiguación) Saint-Laurent-Medoc Salvia_×_asperula Transferencia_de_ficheros Tantei_opera_milky_holmes Thomas_Francis_Bayard

html map