Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Despirus_parvulus Dominique_Wacalie Alois_Haas Alejo_V_Ducas Dinastia_Flavia Counter_Strike:_Online Cúmulo_abierto_M35 Distrito_de_Yanacancha Allium_subvillosum Cálculo_Numérico Dracaena_kindtiana Distrito_de_Senlis Alfabeto_etiópico Cueva_de_Boquique Diago_Portugal Cosacos_del_Zaporozhia Distrito_de_Huanipaca Crispijana/Krispiñana Dandelon.com Drosera_macrantha_var._minor Alejandro_San_Martin_y_Satrustegui Copa_de_Oro_de_1998 Ana_Frank Coplay Eastmancolor Denise_Quinones Dependencia_politica Dentición Discografia_de_R_E_M Discografía_de_B._B._King Cámara_de_diputados Cueros Dentado David_D_Friedman Cuevas_de_Perobanco Crepidophryne Distritos_de_Butan Dolores_pereira_de_rossell Alonso_II_de_Fonseca Dragon_Warrior_VII Costa_del_Rey_Leopoldo_y_la_Reina_Astrid Economia_del_imperio_romano Diccionario_Maya-Español_de_Cordemex Crimen_sollicitationis_(documento) Ctenolepis Cromosoma_telocéntrico Demanda_Biologica_de_Oxigeno Amaranthus_angustifolius_subsp._aschersonianus DeviceKit Aliso_del_rio Alexander_Ridha Dhṛitarastra Cotarita_de_costados_castaños Copa_Challenge_(1967-1971) Dos_ensayos_sobre_el_gobierno_civil

html map