Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dactylispa_carinata Desfile_de_la_Victoria Depresion_psicologica Alleru Ebenácea Corte_Pontificia Coriaki Diana_Lázaro Alejandro_Javier_González_Legrand Alianza_País_(República_Dominicana) Damir_Solman Día_Internacional_de_las_Montañas Cueva_de_El_Haza David_Faustino Alonso_Pérez_de_Alba Dryolimnas Almidones Echidna_xanthospilos Cuarchud Dirección_de_comunicación Ecole_polytechnique_fedérale_de_Zurich Aléxandros_II_Mavrocordatos DEVS Cruz_de_la_Fuerza_Aérea_(Estados_Unidos) Amphiumidae Cubanismo Allogromiidae César_Nicolas_Penson Amelanchier_canadensis Cuerpo_átmico Croix_Moligneaux Dercetisoma_puncticollis Aleksandr_Sizonenko E85 Diego_Jose_Benavente_Bustamante Ecks,_Doublex_y_Triplex Copa_Independencia_del_Brasil Dzhambichi Desmodrómico Copa_Mundial_Brasil_2014 Ecuacion_Biot-Savart Alyssum_granatense_var._longipetalum Amanita_vaginata Cuarteto_de_cuerda_n.º_14_(Mozart) Devá_(hinduismo) Coprofagia Corticaria_carbonaria Dique_n.º_1_(Ensenada,_Buenos_Aires) Convergencia_Canaria Desaparición_de_poderes_en_los_estados_de_México DOA Amon_Düül Discografía_de_aerosmith Día_Mundial_de_los_Océanos Daniel_Tinayre

html map