Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Edmund_Fitzgerald Estación_de_Flamatt Eusko_Jaurlaritza-Gobierno_Vasco Embajador_de_Espana_ante_la_Santa_Sede Francisco_Gabino_Arias Fernán_Núnez_(Cordoba) Estación_de_Valdesqui Federico_Aubele Espacio_Natural_de_La_Yecla Estefanía_(telenovela_de_1979) Fattoruso Einar_Örn_Benediktsson Estacion_de_Malakoff-Rue_Étienne_Dolet Foco_eruptivo Facultad_de_Humanidades_y_Artes_(Universidad_Nacional_del_Litoral) El_Babysitter Estación_de_Manresa-Baixador El_Colegio_de_Chihuahua Escuela_teológica_de_Alejandria Expresión_S Extremo_Oriente_ruso Estación_de_Les_Planes Enrique_Arredondo Elopomorfos Elvira_Ozolina El_incendio_del_borgo Espinostrofeo Etnia_hutu Felipe_II_de_Saboya Enchufismo Filippo_María_Visconti Felipe_de_salcedo Federación_Unitaria_de_Trabajadores_Mineros_Energeticos_Metalurgicos_Quimicos_y_de_Industrias_Similares Estación_Ministro_Ramos_Mexía Edith_Layard_Stephens Falso_ciprés_de_Formosa Enyimba Estación_de_Valongo Estación_Rosario_C.G.B.A. Falling_Spring_(Virginia_Occidental) El_Regreso_del_Guerrero_(álbum) Emma_Green Federación_Espanola_de_Deportados_e_Internados_Políticos Estados_vasallos_y_tributarios_del_Imperio_Otomano El_sueno_de_una_noche_de_verano_(pelicula_de_Jiří_Trnka) Estacion_de_Rubi Eugenesia_liberal Exeter_(condado_de_Luzerne,_Pensilvania) Estadio_EPRFU Eduardo_Lopez_Chavarri_Marco Epistemologia_genetica Elisabeth_Schwarzkopf Estación_de_Valladolid_Campo_Grande Eugene_Zvidionny Escultismo_para_Muchachos

html map