Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Nimo_(Noia) Ochronerium Palacio_Castellón Peptido_similar_al_glucagon_tipo_1 Nadia_Zynchenko Neviusia Parascalops_breweri Pascual_Urdapilleta Nuts_and_milk PREC Nouveau_(controlador) Norland_(Florida) Nuevos_Paises_Bajos Otra_cosa Nihon_Budōkan Pellaea_longimucronata Potamotrygon_tigrina Palacio_de_Drottningholm Oteiza_(Navarra) Paralelo_50_sur Ocapi PVN NSMBU Noche_disco Museo_Interior Nosso_Lar_(película) Pinus_scopifera Pommereuil Pointe-Noire_(República_del_Congo) Pascual_Reyes Organizacion_Nacional_de_Ciegos_de_Espana Neodamodes Polisorbato_20 Playa_de_las_teresitas Plan_de_cuotas Myrmotherula_menetriesii N2O4 Oxypilus_falcatus Pavel_Padrnos Oldham_Athletic_A_F.C. Plymouth_(Míchigan) Poa_cilianensis Papel_de_seguridad Nikola_Vucevic Ophrys_litigiosa Pensamiento_economico Plectorhinchus_pictus Operation_Chanology Nube_lenticular Ontón Podvornica Papa_Inocencio_IV Piel_naranja..._anos_después Museo_de_Florence_Nightingale Perigneux

html map