Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nicolas_(revista_de_Cliper) Pajes Nacionalización_del_Cobre Pelagodoxeae Palestina_(cantón) Pedro_de_Vizcarra Nyingchi Nosequién_y_Los_Nosecuántos Pentaptera Partido_Ghadar Neobisium_korabense Nossa_Senhora_dos_Remédios_(Povoação) Nuevo_San_Juan_Parangaricutiro Patricio_Rivas Organismo_transgénico Nymphona Phillip_Island Pedro_Malpica Parque_Natural_de_la_Sierra_de_Huetor Omar_"Guri"_Martinez Pacto_con_el_demonio Polaris_(relato) Nicolas_Tournier PARVE Plan_de_Iguala Odostomia_pulcherrima Peter_Jones Pedro_Yrigoyen_Diez-Canseco Piedrahíta_de_Muno Pianello_del_lario Nippur Museo_Pitt_Rivers Oides_nigripennis Nólsoy Pelo_urticante Pilot_(Breaking_Bad) Posum_de_cola_de_escoba Museo_Marceliano_Santa_María Nadezhda_Krupskaya Peninsula_de_Ushuaia Partido_Laborista_Británico Noel_Chabanel Pomponius_Mela Planta_42 Plan_Badajoz Operación_Tierra New_school Payzac Nagahama_(Ehime) Pericopsis_elata Myriophyllum_ternatum Paratetis Pedro_III_(obispo) Noche_de_los_Cristales_Rotos Myrtastrum

html map