Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hara_Tameichi Monasterio_de_San_Jorge_de_Koziba Andalué Huracan_San_Calixto IEEE_802_16 HIP_78512 HD_48915 Horacio_Vazquez_Rial Mortadelo_y_Filemón_-_Maastricht_.._Jesus Ayuntamiento_de_Ourense Athol_(Massachusetts) Ass._Portug._Desportos Apocalipsis_ahora Hierba_del_platero Antonio_Rodriguez_Martinez_(Toño) Hyporhagus_elegantulus Gu_(album) Aquilegia_pyrenaica Historia_de_Herodoto Heuwiese Moravia_agria Gymnetrus_capensis Guita Hojō_Takatoki Mis_Chicas Hito_geográfico Anogeissus_latifolia Hexagrama_10 Morenilla_entera Morelia_(municipio) Herschelianthe_purpurascens Gyrostachys_vernalis Mirador_Alemán Armatocereus_riomajensis Analisis_real Heterodimeros Asplenium_glandulosum Antena.Nova Anthyllis_hispida_var._transiens Arturo_de_Cordova Hospital_sueco-noruego Himno_Nacional_(Corea_del_Norte) II_Región_Militar Miskitos Anfíbol Monarquia_cartaginesa Hertzlía Animales Angicos Angel_Rodrigo_Carreno_Ballesteros As_Time_Goes_By:_The_Great_American_Songbook,_Volume_II Idioma_harapano Antonio_Halcón_y_Vinent Asíntota_vertical Arzenc-d'Apcher

html map